Kezdőlap » Öt egyszerű módszer a WordPress weboldal biztonsága érdekében

Öt egyszerű módszer a WordPress weboldal biztonsága érdekében

Az elmúlt évek során megszaporodtak a kiberbiztonsági támadások, fenyegetések és ez még hangsúlyosabbá teszi az honlapod védelmét. Különösen akkor fontos, ha az általad nyújtott szolgáltatással részt veszel az e-kereskedelemben. Pláne, ha mindezt egy olyan népszerű platformon teszed, mint a Woocommerce. A Woocommerce webáruházról ebben ezen a cikkemben olvashatsz bővebben.

A hackerekkel szembeni védekezés legjobb módja, ha megelőző biztonsági intézkedéseket vezetsz be a WordPress weboldal biztonsága érdekében. Ebben a blogposztban öt különböző módszert helyezek górcső alá, és ami különösen jó hír, hogy szinte mindegyike minimális erőfeszítést igényel a részedről, valamint a többségük ingyen elérhető.

Néhány fontos teendőd a céges WordPress weboldalad biztonságáért 

1. Telepíts SSL-tanúsítványt a domainra 

Az SSL, más néven Secure Sockets Layer, egy olyan protokoll, amely titkosított kapcsolatot hoz létre a webszerver és a webböngésző között. Ez azt jelenti, hogy a látogató és a webhely között kicserélt adatok biztonságosak lesznek.
A SSL-tanúsítvány használata szinte mindenkinek ajánlott, ha pedig e-kereskedelmet folytatsz, akkor pedig egyenesen kötelező eleme kell legyen WordPress Woocommerce áruházadnak, mivel például ez segít megvédeni az ügyfeleid bizalmas fizetési adatait.
Szerencsére nincs szükség semmilyen technikai tudásra ahhoz, hogy a webhelyed “SSL-lel védetté váljon”. Könnyedén beszerezhetsz SSL-tanúsítványt a tárhelyszolgáltatódtól.

2. Rendszeresen frissítsd a céges weboldalad 

Az elavult bővítmények (pluginok), és a nem naprakész WordPress verzió veszélyeztetheti a weboldalad, ami így könnyen a támadások célpontjává válhat. Ha nem ismered a WordPress weboldalt, akkor ezen az oldalon olvashatsz többet róla. A problémák elkerülése érdekében tartsd naprakészen a frissítések rendszeres ellenőrzésével vagy az automatikus frissítések beállításával. Ezek a frissítések általában a fejlesztőktől származó biztonsági javításokat tartalmaznak, ezért elengedhetetlenül fontosak.

3. Használj erős jelszavakat

Az olyan egyszerű jelszavak használata, mint a gyakori szavak, számsorozatok, a saját vagy weboldalad neve olyan, mintha hackereket hívnál meg az otthonodba. Az ilyen típusú jelszavak megkönnyítik a honlapod feltörését.
Az erős jelszavak használata egyszerű és ingyenes módja a weboldalad védelmének erősítésére. Egy erős jelszó tartalmaz betűket és számokat, nagy- és kisbetűket, valamint speciális karaktereket. Ha nehezen találsz ki erős jelszót, akkor se ess kétségbe, a legtöbb böngésző kínál erős jelszó generálási funkciót.

4. Rendszeresen készíts biztonsági másolatot a weboldaladról

A biztonsági mentések készítése nem védi meg a honlapod a rosszindulatú támadásoktól, de alapvető fontosságú azok okozta károk orvoslásában. Ha a weboldalról van biztonsági másolat, akkor azt pillanatok alatt vissza lehet állítani. Biztonsági mentés nélkül fennáll annak a veszélye, hogy elveszíted az összes eddigi befektetett munkádat, adatodat.
Biztonsági másolatot készíthetsz a weboldalad alapvető fájlairól, és az adatbázisairól is. A biztonsági mentésekkel időt, pénzt és erőfeszítést takaríthatsz meg az adatvesztés kezeléséhez. Létrehozhatsz biztonsági mentéseket manuálisan, vagy rábízhatod a feladatot a tárhelyszolgáltatódra is. A legtöbb tárhelyszolgáltató szolgáltatásai között szerepel már a rendszeres, automatikus biztonsági mentés készítése.

5. Használj biztonsági pluginokat (bővítményeket)

Az üzleti weboldaladat ingyenes bővítményekkel (pluginokkal) is biztonságosabbá teheted. Ilyen plugin például a Wordfence vagy a Sucuri. Ezen bővítmények valamelyikének használata is már valamilyen szinten biztonságot nyújt a rosszindulatú támodások ellen.

Összefoglalás
A céges weboldalad védelme kulcsfontosságú az adataid és az ügyfeleidtől származó érzékeny információk védelme szempontjából. Ha megelőző intézkedéseket teszel, akkor időt, pénzt takaríthatsz meg és megóvhatod a vállalkozásod hírnevét is.