Kezdőlap » WordPress vagy Wix üzleti weboldal legyen?

WordPress vagy Wix üzleti weboldal legyen? 

Többen fordultak hozzám azzal a kérdéssel, hogy mivel készítsék / készítessék el az új céges honlapjukat: WordPress vagy Wix rendszer legyen alapja az oldalnak? Mivel inkább a WordPress weboldal készítésben van nagy tapasztalatom, így utánanéztem a Wix-nek, mit lehet róla tudni. Ami egyértelmű, hogy alapvetően mind a két rendszerrel honlapokat lehet készíteni, de segítek abban, hogy a számodra legjobbat válaszd.

Mi az a WordPress?

A világ egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszere (CMS) széleskörű felhasználással. A rendszer használatával szinte programozói tudás nélkül készíthető üzleti weboldal, de akár még webáruház is. Részletesebben itt olvashatsz a WordPress weboldal készítésről.

Röviden amit a WordPress-ről tudni lehet

 • Az alap rendszer ingyenes,
 • könnyen kezelhető, nem szükséges hozzá programozói ismeretek.
 • Rengeteg bővítmény áll rendelkezésre, amivel kiegészthető az alap rendszer.
 • Sablonok garmadája készül hozzá, amivel egyedire szabható a honlap kinézete.
 • A weben sok útmutató és videó áll rendelkezésre a kezelésének elsajátításához.
 • Reszponzív weboldalak készíthetők a használatával,
 • kitűnő SEO-zhatósága.
 • Tárhely és domain szükséges a telepítéséhez, és ami lényeges
 • teljes egészébe “örökös”, azaz mindig a tulajdonosáé marad a weboldal.

Mire jó a Wix?

A Wix egy online, böngészőben nyíló weboldal építő rendszer, amivel könnyen a fogd és vidd (drag and drop) módszerrel építhető fel a honlap.

A Wix alap tulajdonságai

 • Kezdésnek ingyenes, de később előfizetős csomagokból kell választani.
 • Saját vagy Wix-es domaint is használható a weboldalhoz, a tárhelyet ők biztosítják.
 • Rengeteg sablon áll rendelkezésre a honlap kinézetének kialakításához, és
 • sok a weboldalt kiegészítő applikáció a honlap működéséhez.
 • Fogd és vidd módszerrel készíthető honlap,
 • könnyen kezelhető, és
 • 24/7 ügyfélszolgálat az előfizetők részére.

A Wixről részletesen a weboldalán olvashatsz.

A legfontosabb különbségek a WordPress és a Wix között

Alapjában a Wix egy online előfizetős honlapkészítő szolgáltatás, míg a WordPress egy ingyenes CMS, azaz tartalomkezelő alap weboldal rendszer.

A Wix célja, hogy a felhasználók a lehető legegyszerűbben tudjanak készíteni a célokhoz igazodó egyszerűbb honlapokat. Kész vizuális weboldal elemekből lehet összerakni – mintha legóznánk – például a honlap kezdőoldalát. Amikor készen vagyunk az oldalakkal, akkor jöhet a tartalmi feltöltés szövegekkel, képekkel. 

A WordPress máshonnan közelíti meg a weboldal készítést. Ez a tartalomkezelő (CMS) rendszer különböző anyagok (szövegek, képek, termékek) menedzselésére készült. Így a vizuális megjelenítés, a honlap dizájnja ebben az értelemben “csak a második helyen van”. A tartalom és a design két különböző egység, amit a WordPress képes teljesen külön kezelni. Így lehetséges az, hogy a WordPressben egy sablon, teljes kinézet váltással az addigi feltöltött tartalom szinte teljes egészében megmarad. 

Az ingyenes WordPress weboldal rendszert a céges tárhelyre kell telepíteni. 

Fókuszban az egyszerűség: Wix

“Felhasználó barátság” szempontjából a  Wix kezelőfelülete egyértelműen az első helyen áll a WordPress-el szemben, a könnyű kezelhetőség jellemző rá. A felhasználók által egyszerűen kezelhető, gyorsan megtanulható honlapépítő felülete a Wix legnagyobb erőssége. A weboldal oldalait egy nagyon fejlett, jól programozott drag-and-drop építővel, vizuálisan szerkeszthetjük össze. Könnyű vele elkezdeni egy weboldalt, sok sok beépített eszköz gyorsítja a honlap kivitelezését.

Rugalmasság és fejleszthetőség: előnyben a WordPress 

A rugalmasság és a fejleszthetőség szempontjából a két rendszert nem lehet összehasonlítani. A Wix egy kötött rendszer, míg a WordPress a “végtelenségig” fejleszthető.

A WordPressel készülő weboldal ma már rengeteg feladatra specializálható, és különféle az egyedi kinézet eléréséhez szükséges ingyenes vagy fizetős sablon áll rendelkezésre. A specializált működést pedig számtalan kiegészítő felhasználásával lehet viszonylag egyszerűen biztosítani, úgymint ha webáruházat, vagy épp előfizetéses rendszer szeretnénk a céges weboldalunkon. És akkor még arról nem volt szó, hogy a WordPress programozási ismeretek birtokában szinte beláthatatlanul széles határok között fejleszthető.

A Wix esetében is választhatók sablonok, és lehet hozzáadni egyedi kódot, de ehhez már tényleg programozói tudás szükséges.

Melyiket válaszd akkor? WordPress vagy Wix? 

Hogy melyik rendszert válaszd, az az üzleti célod ismeretében döntsd el.

A WordPress nagy szabadságot ad a fejlesztésre, szinte bármilyen üzleti honlap elkészíthető vele. Mellesleg mindig a céged tulajdonában marad, ami a Wix esetében nem mondható el. Ha nem fizeted az előfizetési díjat, hamar lekapcsolják a weboldaladat.

A WordPress választása mellett szól az is, hogy az online marketing eszközeidet könnyen csatlakoztathatod hozzá, azaz egy komplett marketing rendszert alakíthatsz ki.

A Wix egyszerűbben használható rendszer, de a funkcionalitása meg se közelíti a WordPresst. A korlátozott lehetőségeivel hamar szembesülni fogsz, mint például a beállíthatóság. Ha valami egyedibb megoldást szeretnél az online marketing rendszeredben, akkor többször rá fogsz jönni, hogy nem lehet könnyen kivitelezni.

Amit kevés, főleg kezdő vállalkozó vesz figyelembe, hogy úgy gondolják kezdésnek  most elég egy egyszerűbb weboldal is, de ahogy fejlődik a cégük folyamatosan újabb és újabb igények fognak jönni, amit már a Wix nem fog tudni kiszolgálni.

Én mindenképp a WordPress tartalomkezelő rendszert ajánlom már a kezdő vállalkozók üzleti weboldalának is.

Segítségre van szükséged? 

A megoldást kínáljuk neked az “online marketing útvesztőjében”.

A Sikerösvény online marketing ügynökség segítségével vállalkozóként az összes online marketing feladatod elkészül!

Végre minden hatékonyan működik, ami a profi online jelenlétedhez szükséges: az online marketingstratégia tervezésétől a weboldal kialakításán keresztül, Facebook hirdetéskezelésig, Google Ads hirdetéskezelésig.

Válóczi Károly a kisvállalkozások online marketing szakértője