Kezdőlap » WordPress weboldal gyorsítása tíz egyszerű módszerrel

WordPress weboldal gyorsítása tíz egyszerű módszerrel

Ma már minden internethasználó természetesnek veszi, ha egy honlap gyors hiszen többek között ettől is válik felhasználó és keresőmotor baráttá, így a vállalkozásodat prezentáló WordPress weboldal gyorsítása is kellő figyelmet igényel. Ha nincs még céges weboldalad, akkor a WordPress weboldal készítésről  ebben a cikkemben bővebben olvashatsz. 

Miért igényel nagy figyelmet a WordPress honlap gyorsítása?

A WordPress weboldal sajnos nem kifejezetten sebességbajnok, sokszor elég lassú. Gyakran fölösleges bővítményekkel készített, nem megfelelően optimalizált oldal azonnal kedvét szegheti az arra tévedő látogatónak. Arról már nem is beszélve, hogy a Google sem szereti a csigatempójú weblapokat, olyannyira nem, hogy szerinte legfeljebb kettő másodpercen belül be kell töltenie az oldaladnak. És hidd el nekem, ajánlott ebben a Google-re hallgatni, mert többek között, amikor rangsorolja a weboldalakat, akkor bizony a betöltési sebességet is fontos szempontként kezeli.

Ráadásul a WordPress témák és beépülő bővítmények értékes szerver erőforrásokat fogyasztanak, még akkor is, ha nem használod azokat aktívan az oldaladon. Ha túl sok minden fut egyszerre a webszerveren az kimeríti az erőforrásokat, belassítja a weboldalakat és bizony meghiúsítja a konverziókat.

Hogyan oldható meg a WordPress weboldal gyorsítása?

A WordPress gyorsításának sok módja technikai jellegű, de egy részük bővítmény (plugin) telepítésével is megoldható, vagy csak a kód egy részének a megváltoztatásával is elérhető (már amennyiben tudod, hogy mit csinálsz). Már néhány lépés megtételével is érezhető javulást tudsz elérni, a lassú weboldal valamivel gyorsabb lesz.

Nos akkor lássuk is ezeket, nézzünk át rögtön tíz, könnyen kivitelezhető praktikát, plugin, cache megoldást ezzel kapcsolatban.

 1. Válassz megbízható tárhelyszolgáltatót 

A WordPress honlap gyorsítás alapja lehet egy minőségi tárhely. Lényeges, hogy olyan tárhelyszolgáltatót válassz, ami megfelel az igényelt sávszéleség- és teljesítmény követelményeknek.

 1. Mindig friss legyen a weboldalad

A frissítések kulcsfontosságú részét képezik a WordPress weboldalaknak. Az alap rendszer, sablon, és a beépülő modulok mindig frissek legyenek annak érdekében, hogy a honlapod a lehető leghatékonyabban működjön.

A legújabb verziók garantálják 

 • az optimális teljesítményt, 
 • a biztonságot, 
 • az eszközök és funkciók megfelelő működését, 
 • továbbá az esetleges hibák kijavítását.
 1. Használd a PHP legújabb verzióját

A PHP egy szerveroldali nyelv, amely a WordPresst is működteti. A témákhoz és a bővítményekhez hasonlóan a PHP-hoz is rendszeres frissítések jelennek meg időnként, amik garantálják a hatékony működést és elősegíti a weboldal betöltés gyorsítását.

A PHP új verziói jellemzően évente jelennek meg. Ezek közül az aktuális stabil verzió használata a javasolt. Az WordPress útmutatók segítségével könnyen megtudható, hogy hogyan ellenőrizheted és telepítheted a legutóbbit. Abban az esetben, ha nem szeretnéd egyedül elvégezni, akkor keresd meg a kéréssel a tárhely szolgáltatódat.

 1. Töröld a nem használt bővítményt (plugint) a wordpress gyorsítás érdekében

Mennyiség helyett a minőséget célozd meg, ha a WordPress beépülő moduljairó, bővítményeiről van szó. Mivel minden bővítmény olyan, mint egy miniszoftver, ezért ha túl sok fut egyszerre a weboldaladon az negatívan befolyásolja a betöltési idejét, lassú oldalt eredményez. Ha nem használsz egy bővítményt, akkor is előfordulhat, hogy szükségtelen munkát végez a háttérben és ezzel az erőforrásokat fogyaszt, lassú lesz az oldal.

A beépülő modulok közül válaszd ki azokat, amiket már biztosan nem fogsz használni és egyszerűen kapcsold ki azokat. Minden egyes inaktiválást követően teszteld az oldaladat, majd, ha azt tapasztalod, hogy nem okoz működési problémát, töröld azt. A tesztelés során tapasztalni fogod, hogy ezek milyen hatással vannak a honlap betöltési sebességére.

 1. Csak “megfelelő minőségű”, megbízható bővítmény telepítése ajánlott

Miután megszabadultál a felesleges bővítményektől, arról is győződj meg, hogy a meglévők minősége megfelelő. A legjobb modulok azok, amik csak akkor használnak szerver erőforrást, ha szükség van rájuk. Ezek a bővítmények általában már fizetősek, rendszeresen frissítik őket és lépést tartanak a WordPress alapvető frissítéseivel is. 

 1. Optimalizáld a képeket

A túl nagy képek a lassú WordPress oldalak gyakori forrásai. Az oldalad teljesítményének növelése érdekében csökkentsd a képfájlok méretét a lehető legnagyobb mértékben. Az is cél, hogy a lehető legtöbb helyet takarítsd meg, a felhasználói élmény csorbítása nélkül. 

Sokszor segíthet a megfelelő formátum kiválasztása. Például .bmp vagy .png kiterjesztés helyett egy jobban tömörített .jpg fájl választása, vagy épp a Google által preferált .webp a legjobb megoldás. Számos ingyenes képszerkesztő segítségével elvégezheted ezt, de akár a WordPress saját képoptimalizáló bővítményét is kipróbálhatod, melyet Smush néven keresd.

 1. Ne tárolj videókat a tárhely felületén

A videók megjelenítése az oldaladon jó ötlet, hiszen nagyszerű módja a látogatók bevonzására, de sajnos ezek igencsak erőforrás igényes dolgok. Nagyon fontos, hogy a tárhelyedet ne terheld azzal, hogy videókat töltesz fel, hanem csak oszd meg azokat. Ma már számos jól használható külső videómegosztó érhető el (pl.: YouTube, Vimeo). Ezek a szolgáltatók leveszik a válladról a videótárolásból adódó gondokat. Neked ezen videókat feltöltés után, csak beágyaznod kell a saját oldaladon. A látogatók számára ez szinte fel sem fog tűnni viszont a felhasználói élmény jelentősen javulni fog.

 1. Csökkentsd CSS- és JavaScript-fájlok méretét a WordPress weboldal gyorsítása érdekében

A WordPress weboldalad CSS-t és JavaScriptet is használ és bizony ezeket a fájlok elküldésre kerülnek a webböngészők számára minden alkalommal, amikor egy látogató betölti a kívánt lapot. Ezért is fontos, hogy ezek is megfelelően legyenek optimalizálva. A lehető legkisebb méret elérése a cél, hogy az oldalak gyorsan töltődjenek be.

Ehhez a legpraktikusabb ingyenes WordPress bővítmény az Autooptimize. Ez átvizsgálja a CSS- és JavaScript-fájlokat, törli belőlük a felesleges kódokat (pl.: szóközöket, megjegyzéseket), és annyira lecsökkenti a fájlokat, amennyire csak lehetséges.

 1. Telepíts egy WordPress gyorsítótár (cache) bővítményt

A WordPress minden oldal betöltéskor elemekként rakja össze a látogató számára a weboldalt. Egy gyorsítótárazási bővítmény (cache) leegyszerűsíti ezt az egész folyamatot, nagyon egyszerűen az “építési folyamatot átugorja” így a honlapod tartalma gyorsabban eljut a látogatóhoz.

W3 Total Cache vagy WP Super Cache bővítmény használatát javaslom. Mind a kettő elég népszerű és gyakran frissítik a fejlesztők.

 1. Egyszerűsítsd az üzleti honlapod megjelenését és tartalmát

Az egyik legjobb tipp, amit mindenképpen fontolj meg az a weboldalad dizájnja. A kevesebb néha több. A funkcionálisabb megjelenés segíti a látogató könnyebb eligazodását és a betöltési időt is drámaian lecsökkentheti.

Érdemes szánni rá egy kis időt, átnézni alaposan a weblapod tartalmát, minden oldalát, és ami nélkülözhető, attól megszabadulni. 

A minimalista dizájn az elmúlt években vált különösen népszerűvé, ennek nem csak esztétikai okai vannak. Az ilyen oldalak reszponzívabbá tétele is sokkal könnyebb, mint a régi túlzsúfolt honlapoké. Ma már többféle képernyőméretű eszközön böngészünk így biztosítani kell többféle megjelenítési módot is. Ezekkel a minimalista oldalakkal ez is sokkal könnyebben kivitelezhető.

Ebben a cikkemben olvashatsz bővebben arról, hogy milyen egy jó honlap felépítése.

Nincs vesztegetni való idő, wordpress weboldal gyorsításra fel!

A WordPress webhely üzemeltetésének egyik kritikus pontja a sebességoptimalizálás. 

Ne feledd az egyik legfontosabb cél a honlapoddal kapcsolatosan az a teljesítménynövelés, a betöltési idő optimalizálása és a felhasználói igény minél professzionálisabb kiszolgálása.