Kezdőlap » WooCommerce webáruház esettanulmány
woocommerce-webaruhaz-esettanulmany-valoczi-karoly-sikerosveny-online-marketing-ugynokseg

WooCommerce webáruház esettanulmány

A rutinos online vállalkozók tudják a legjobban, hogy mennyire fontos egy korszerű webáruház, amely leköveti a változó trendeket és mindig az aktuális céges és vásárlói igényekhez igazítható. Az évek múlásával nem csak a vásárlói szokások, de a vállalkozó mint üzemeltető  elképzelései is változhatnak. Épp ezért nem mindegy, hogy a motorháztető alatt mi dolgozik nekünk. Egy WooCommerce webshop szinte minden igényt ki tud elégíteni, hatékony marketing eleme lehet egy vállalkozásnak. (Ha nem ismered ezt a webáruház motort, akkor a Mi az a WooCommerce webáruház? című cikkemben először ismerkedj meg vele!) Ebben a WooCommerce webáruház esettanulmány cikkemben szeretnék egy ilyen, sikeresen működő webshopot bemutatni.

WooCommerce webáruház határozott elképzelésekkel

Szabolcsi Andrea a “lakásöltöztetés szerelmeseként”, közel két évtizede foglalkozik lakástextíliákkal. Nyolc évvel ezelőtt nagy lépésre szánta el magát, eldöntötte, hogy a vállalkozását az online térbe “költözteti”. Leendő webshop tulajdonosként a legkényelmesebb megoldást választotta amikor létrehozta agynemushop.hu oldalát. Bérelt egy webáruházmotort, amit az akkori igényeinek megfelelően “öltöztetettek” fel számára.

Évekkel a webáruháza felfutása után újabb speciális, ezúttal óvodai ágyneműket kínáló webshop  indítása mellett döntött. Ez lett az azóta is évről évre egyre hatékonyabban működő ovisagynemu.hu. Az első webáruháza több éves működtetése közben összegyűlő tapasztalatai az új webshoppal kapcsolatosan az elképzeléseit határozottan formálták. Tapasztalatai révén már az elején pontosan megtudta határozni, mire is lenne szüksége. Három fontos igénye a volt az új webáruházával kapcsolatosan: kevesebb funkcióbeli kötöttség, optimalizált üzemeltetési költségek, és legyen saját azaz a tulajdona.

Bérelhető helyett saját WooCommerce webáruház?

Az agynemushop.hu oldala az elvárásai szerint teljesített, viszont az új webáruházát már nem ezen a platformon képzelte el. Noha a bérelt webáruház kényelmi szempontjai adottak voltak, úgymint a kulcsrakészség kényelme, és a mindig rendelkezésre álló a bérelt áruházat szolgáltatók ügyfélszolgálata. De a kötöttségek is ugyanúgy fennálltak: korlátozott funkcionális lehetőségek, vásárló specifikus megoldások hiánya, magasabb üzemeltetési költségek.

WordPress weboldal WooCommerce webáruház bővítménnyel

Andrea egyik fontos szempontja volt, hogy az új áruháza felett korlátlan jogokat szeretett volna gyakorolni, azaz saját tulajdonaként kívánta kezelni. A webshop felépítéséért és meglétéért egyszeri költséget akart fizetni, a havidíjas megoldás helyett.

Mivel Andival már ismertük egymást így engem bízott meg az új WooCommerce webáruházának elkészítésével. Miután részletesen sorra vettük, átbeszéltük  az igényeit és elképzeléseit, elkezdtük a közös munkánkat.

Az új webáruházát WordPress weboldal alapra, egy WooCommerce bővítménnyel építettem. Az alapja a legkedveltebb téma lett az Astra, amit megjelenésében Andrea pontos igényeihez igazítottam. Minden szín és még a legkisebb gomb is pontosan olyan lett, amilyennek ő elképzelte. A tervezéstől az webáruház élesítéséig körülbelül egy hónap telt el, és ezen idő alatt minden funkció beépítésre került, amire szüksége volt.

A WooCommerce webáruház képességei

A WooCommerce alaprendszere ingyenesen telepíthető bármelyik WordPress weboldalra, és épp ezen “ingyenessége” miatt gyakori félelem vele kapcsán, hogy nem lehet olyan jól felépíteni, mint egy egyedi, programozott kialakítású webáruházat. Ahogy akkor Andreát, most téged is megnyugtatlak ennek az “olcsó húsnak” a minőségével nincs semmi probléma.

A WooCommerce webáruház esettanulmány következő részében nézzük meg, hogy az alap funkciókon kívül mely más igényekre lett szabva Andrea új webshopja.

Ezek a következők:

  1. Nagyfokú testreszabhatóság
  2. Online fizetési és számlázási automatizmus
  3. Kiszervezett rendelés teljesítés
  4. Kiemelkedő ügyfélélmény nyújtása
  5. Fókuszban a vevőgondozás
  6. Közösségi média kapcsolat lehetősége
  7. Hatékony és megtérülő keresőoptimalizálás

1. Testreszabhatóság

Végtelen lehetőség van a WooCommerce áruház megjelenésére, és persze a funkcióit is egyedileg a céges igényekre szabható bővítmények alkalmazásával.

2. Online fizetési és számlázási automatizmus

A webáruházba integrálásra került a Barion online fizetési megoldás, hogy a vásárlói olyan gyorsan, kényelmesen tudjanak fizetni a termékekért, mintha csak fizikai üzletben egyetlen mozdulattal húzták volna le a bankkártyájukat. A fizetés pillanatában automatikusan elkészülő számla érdekében pedig bekötésre került a Billingo online számlázási rendszer.

3. Kiszervezett rendelés teljesítés

Mivel fizikai termékek értékesítését végzi a webáruház ezért a kiszállítás megszervezése és lebonyolítása nemkis munkát igényelne. Szerencsére elérhető opció a WooCommerce-ben a logisztikai feladatokat végző szolgáltatóval való összekötés. Az ovisagynemu.hu részére az iLogistic fulfillment végzi a szállításhoz köthető feladatokat. Így nincs szükség plusz erőforrásra, saját raktárra, készlet- és csomagkezelő alkalmazottra, ők mindenről gondoskodnak.

A kiszállításra is több lehetőséget választott Andrea. A házhozszállítást a GLS, a csomagautomatába történő kézbesítést pedig a Foxpost végzi.

4. Kiemelkedő ügyfélélmény nyújtása

A tervezés és kivitelezés során hangsúlyos szempont volt, a vásárlók megfelelő digitális ügyfélélményhez juttatása. Lényeges a látogatók figyelmének megragadása, döntéseiknek monitorozása, hogy minden érdeklődő számára mindig releváns tartalmak kerüljenek ajánlásra. Később pedig, ezen információk birtokában, célzott üzenetekkel lehessen megszólítani őket. Hatékony, jól átgondolt, de mégis diszkrét módon vásárlásra ösztönző technikákat bevető platformra volt szükség és ez lett az OptiMonk.

5. Fókuszban a vevőgondozás

A vásárlókkal, érdeklődőkkel való kapcsolattartás lebonyolításra a Salesautopilot vagy ismertebb nevén SAPI került kiválasztásra. Nem véletlenül. Hisz nem csupán egy egyszerű hírlevélküldő szolgáltatást kínál, hanem automatizált marketingfolyamatok végzését is és teszi mindezt, a konkurens megoldásokkal szemben, első sorban online értékesítéshez optimalizált módon. Ennél többet aligha lehetne kívánni egy automatizált kapcsolattartó rendszertől.

6.Közösségi média kapcsolat lehetősége

A kínált termékekre találás gyorsítása érdekében az áruház bekötésre került a méltán népszerű árukereső gyűjtőoldalba. Továbbá a Facebook áruházban is elérhetővé vált az ovisagynemu.hu teljes kínálata.

7.Hatékony és megtérülő keresőoptimalizálás

A legnagyobb változást Andrea új vállalkozásának életében a SEO-s, azaz a keresőoptimalizálást végző marketingszakértővel való együttműködés hozta el. Mérnöki pontossággal lett felépítve a weboldal tartalma, kis túlzással a szövegeket túl, SEO szempontból kívánatos módon helyezkedik el minden pont és vessző. Ez utóbbi természetesen egy hosszabb együttműködés eredményeként jött létre. Viszont a webáruház teljesítménye magáért beszél. Mára a Google organikus találati listájának az élére tört. Andreának a fizetett hirdetésekre innentől felesleges költenie. Nem csak dekoratív, de funkcionális is egyszerre. Vevőközpontú és még a kereső botok is imádják. A webáruház pedig végre a saját tulajdona, nem csupán egy bérelt felület. Minden oka megvan az elégedettségre. 

Konkluzió

A fentiekből jól látszik, hogy a WooCommerce webáruház még egy haladó vállalkozó igényeit is képes kiszolgálni, testreszabhatóságban szinte semmiben nem marad el a célirányosan fejlesztett egyedi rendszerektől, a bérelhető megoldásokkal szemben pedig nagyobb szabadságot nyújt, jóval költséghatékonyabban. Bízok benne, hogy ez a WooCommerce webáruház esettanulmány rövid áttekintést nyújtott erről a webáruház motorról.

Ha felkeltette az érdeklődésedet ez a webshop, akkor ide kattintva kérj ajánlatot!

Mik a WooCommerce webáruház előnyei?

A WooCommerce webáruház néhány előnyei a teljesség igénye nélkül: alaprendszer egy ingyenes szoftver, nagyfokú testreszabhatóság, hatalmas választék bővítményekből, praktikus felhasználói felület, könnyű kezelhetőség, reszponzív megjelenés, óriási támogatói közösség.

Bérelhető helyett saját WooCommerce webáruház?

Ha fontos szempontod a leendő webáruházaddal kapcsolatosan az, hogy az új áruházad felett korlátlan jogokat szeretnél gyakorolni, azaz saját tulajdonodként kívánod kezelni, a felépítéséért és meglétéért egyszeri költséget akarsz fizetni a havidíjas megoldás helyett, akkor az egyik megoldás ez a webshop.