Kezdőlap » Mi az a WordPress?
mi-az-a-wordpress

Mi az a WordPress?

A WordPress egy olyan tartalomkezelő (CMS=content management system) rendszer, amely lehetővé teszi céges vagy magán weboldalak vagy épp webáruház létrehozását, az online tartalmak közzétételét.

Egy saját honlap felépítése és beüzemelése ijesztő feladat még akkor is, ha a felhasználó rendelkezik némi technikai tudással. Elsősorban azoknak készült, akik különösebb webfejlesztői tudás nélkül szeretnének maguknak készíteni egy korszerű, költséghatékony ugyanakkor dekoratív weboldalt.

A WordPress 2003-ban indult útjára, akkor még egyszerű blog platformként, pár év leforgása alatt számos fejlesztésen esett át. A rendszer nyílt forráskódú, azaz ingyen hozzáférhető és bárki által szabadon módosítható, így nem csoda, hogy a népszerűsége hamar az egekbe szökött. Becslések szerint ma már a weboldalak 40%-a erre a motorra épül. A sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy olyan nagy nevek is a WordPress megoldását használják, mint például a Microsoft. A cég a Skype, a Windows és a saját hivatalos blogját is ezen a platformon futtatja.

Mit tud a WordPress?

Az ingyenesen elérhető platformokkal kapcsolatban mindig vegyesek az emberek érzései. Egyfelől örömteli a költséghatékonyság viszont felmerül a kérdés, hogy miben kell kompromisszumot kötni. Az emberek első kérdése az volt évekkel ezelőtt, hogy mit tud vagy mivel tud kevesebbet, mint a konkurens megoldások. Ma viszont inkább azt kell feltenni, hogy „Mit nem tud?” A funkcionalitása az évek során oly mértékben bővült, hogy ki lehet jelenteni: minimum annyit kínál, mint a fizetős társai, ha nem többet. Nincs olyan weboldal, amit ne lehetne létrehozni vele.

Mi készülhet WordPress segítségével?

Az egyedi igényekre szabás teljes mértékben adott. Számos sablon és temérdek kiegészítő áll rendelkezésre, amelyek többsége ráadásul ingyenesen elérhető.

Néhány weboldal típus, ami létrehozható WordPress-el:

 • blog,
 • fórum,
 • szakmai portfóliót bemutató oldal,
 • üzleti weboldal,
 • webáruház, (például a WooCommerce webáruház 10 előnye című cikkemben olvashatsz az ezzel a rendszerrel készült webshopról)
 • tudásbázis stb.

A WordPress legfontosabb előnyei

Szerintem a legnagyobb előnye egy WordPress honlapnak, hogy a kezeléséhez nem kell tudni feltétlenül programozni. Sablonokkal a kinézete a cég megjelenéséhez igazítva testre szabható, a honlap fenntartása, karbantartása viszonylag kis költségű.

További előnyei:

 1. nyílt forráskódú,
 2. felhasználóbarát,
 3. a SEO-val is jó barát,
 4. nem “válogat”,
 5. biztonságos,
 6. a legvonzóbb előnye az ingyenesség.

Lássuk most a fentieket kicsit részletesebben.

1. Nyílt forráskódú

A szoftver GNU Public licensz alatt került kiadásra. Ez azt jelenti, hogy szabadon hozzáférhető bárki számára, módosításokkal egyéni igényekre szabható és újra publikálható. Úgy tervezték, hogy az emberek az ötleteikkel hozzájárulhatnak a fejlesztéséhez. Saját közösséggel rendelkezik, amihez bárki csatlakozhat fejlesztőként vagy felhasználóként.

2. Felhasználóbarát

Ez a rendszer elsősorban olyan felhasználók számára készült, akik nem rendelkeznek webfejlesztői, programozói tudással. A felhasználói felülete könnyen értelmezhető, jól áttekinthető, magyar nyelven is elérhető. Az céges honlapod fejlesztése kis túlzással pár kattintással elvégezhető, egy-egy bővítmény feltelepítése csupán perceket vesz igénybe és máris funkciók sorával bővül a weboldalad tudása.

3. A SEO-val is jó barát

Nem elég elkészítened és publikálnod a weboldaladat, az embereknek rá is kell találniuk. A megtalálásában pedig a legnagyobb segítségedre a keresőmotorok lesznek. Ma már a keresőmotorok igen “válogatósak”, főleg a Google. Pontos szabályrendszer szerint értékeli és rangsorolja a weboldalakat és eszerint jeleníti meg az organikus találati listában. A SEO azaz magyarul a keresőoptimalizálás éppen ezért fontos. Ha minél több piros pontot szerzel a Google-nél, annál több látogatód lesz. A rendszer ebben is a társad, hisz kínál olyan beépülő modult, aminek a segítségével alakíthatod a  weboldaladat SEO szempontjából.

4. A WordPress nem “válogat”

A WordPress ismeri és kezeli a különböző médiafájlok típusait. Bármilyen szöveget, képet, videót használhatsz a weboldaladon, garantáltan nem fog problémát jelenteni a kompatibilitás. A kreatív szabadság adott, élj vele!

5. Biztonságos

Manapság komoly kihívást jelent a vállalkozások számára az online biztonság. Nem csak a saját, de az ügyfeleid adataiért is felelőséggel tartozol. Mindaddig, amíg a beépülő modulokat rendszeresen frissíted és a jelszavakat biztonságban tartod, addig a WordPress az egyik legbiztonságosabb CMS platformként fog szolgálni téged. Számos opciót kínál, amellyel fokozhatod a weboldalad biztonságát, többek között ilyen a felhasználók automatikus kijelentkeztetése illetve a kétlépcsős azonosítással való beléptetésük.

6. A WordPress legvonzóbb előnye: az ingyenesség

A WordPress ingyenesen elérhető bárki számára. Ez azonban nem jelent teljes költségmentességet. Például a domain és a tárhelybérlése természetesen nem ingyenes. Továbbá vannak prémium kiegészítők is, amikért fizetni kell, de ezek beszerzése teljesen opcionális.

Konklúzió 

Egy szakember által  WordPress-el épített weboldal vagy webáruház költséghatékonyan, az igényeidnek, elképzeléseidnek megfelelően valósítható meg, kitűnő alapja lehet a leendő üzleti weboldaladnak, vagy áruházadnak.

Új weboldal készítésével, vagy épp a meglévő céges honlapod felújításával kapcsolatosan bővebben a WordPress weboldal készítés oldalamon olvashatsz és nézhetsz videót!

Mi az a WordPress?

A WordPress egy olyan tartalomkezelő (CMS=content management system) rendszer, amely lehetővé teszi céges vagy magán weboldalak vagy épp webáruház létrehozását, az online tartalmak közzétételét.

Mi készülhet WordPress segítségével?

Néhány weboldal típus, ami létrehozható WordPress-el: blog, fórum, szakmai portfóliót bemutató oldal, üzleti weboldal, webáruház, tudásbázis stb.

Mik a WordPress előnyei?

A legnagyobb előnye egy WordPress honlapnak, hogy a kezeléséhez nem kell tudni feltétlenül programozni. Sablonokkal a kinézete a cég megjelenéséhez igazítva testre szabható. A WordPress-el készült  honlap fenntartása, karbantartása viszonylag kis költségű.